Общество

Вътрешният министър: Предприемаме 13 мерки за повишаване на пътната безопасност

От Euronews България Euronews България
Ivan Demerdziev (1)

Основната версия за катастрофата на АМ “Тракия” е човешка грешка, доколкото разбирам. Такива бяха първоначалните данни, те се потвърждават от данните в хода на разследването. Нека да оставим крайния извод, когато приключат работата си разследващите органи, но на този етап - да.

Това заяви пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

От неговите думи стана ясно още, че пробата за алкохол и наркотици на шофьора е отрицателна.

„С шофьора в момента работят органите от разследването и мисля, че коректно те да изнасят повече информация от кухнята на разследването“, коментира силовият министър.

„В постоянен контакт сме с министъра на здравеопазването, първо ще бъдат извозени непълнолетните и малолетните лица, ще осигурим ескорт от страна на МВР, те ще бъдат предадени на границата на сръбските власти, които са организирали те да достигнат до домовете си безпрепятствено, след като приключват процесуално-следствените действия и пълнолетните ще бъдат по същия начин ескортирани до границата с полицейски ескорт и с превоз осигурен от българската държава“, посочи Демерджиев.

13 мерки за пътна безопасност

Вътрешният министър обяви, че се подготвя пакет с 13 мерки, насочени към подобрение на безопасността по пътищата, като ръководните кадри на полицията са били запознати с тях на национално съвещание, проведено в петък.

„Основната цел е да се насити контролът с нови полицаи, които са обучени, за да могат да осъществяват контрол за движение по пътищата. Става дума за около 8500 служители. Засилване на линейния контрол, това са колите в движение, които следят не за определен тип, а за всякакъв тип нарушение“, уточни Демерджиев и изрази очакване, че с прилагането на тази мерки, ще намалеят пътните инциденти „видимо, осезаемо“.

От неговите думи става ясно, че като основен метод за превантивно въздействие и контрол се въвежда т.нар. „линеен подход“. Полицейски патрули, чрез придвижване в транспортния поток, ще следят за поведението на участниците в движението и за нарушения от всякакъв тип.

Той отбеляза още, че катастрофата на АМ „Тракия“ и предходен тежък пътен инцидент във Велико Търново не се дължат на бездействие не полицията или на пътните условия, а на човешки грешки.

„Моля да бъдат разграничени случаите, когато ние сме могли и не сме осъществили превенция, от тези, в които - независимо от мерките, няма как да предотвратим едно събитие“, каза още вътрешният министър.

Демерджиев поздрави екипите на полицията, пожарната и бърза помощ, които са създали на място организация и навременно са извозили пострадалите.

Знаете, че в такива случаи бързото оказване на медицинска помощ е от решаващо значение и вярвам, че е допринесло да се минимализират тежките увреждания“, добави той.