Общество

Терзиев алармира: Лидери сме в класацията за качество на въздуха, но отдолу нагоре

От Euronews България Euronews България
Terziev Bobcheva BGNES Снимка: БГНЕС

12 пъти отклонение има в данните за качество на въздуха в София, общината ще прави нова програма. Лидери сме в класацията за качество на въздуха, но отдолу нагоре и това не е повод за гордост, заяви кметът на София Васил Терзиев на брифинг днес.

"Лидери сме в класацията в Европа като град, но отдолу нагоре, лидери сме и като продължителност на живот, отново отдолу нагоре. Това не са неща, с които трябва да се гордеем и е важно да вземем дългосрочни мерки и на това гледаме, като дългосрочни приоритети, които са много извън този мандат. Важно е да бъдат започнати за да може да се дигне качеството на живот, да се удължи продължителността на всички, да се намари заболяевомастта при децата", каза столичният кмет.

Заместник-кметът Надежда Бобчева от своя страна посочи трите най-големи източници на замърсяване в София - битовото отопление, калните петна и транспортът.

И Терзиев, и Бобчева съобщиха, че цялата собственост на мрежата за качество на въздуха е на чужда фирма, Столична община дори няма достъп до данните.