Бизнес и технологии

Проф. Йоаким Каламарис: Опасявам се, че Румъния ще се отдели и ще влезе преди България в Еврозоната

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Гърция получи четвъртия си транш по Плана за възстановяване и устойчивост, докато вторият за България остава заложник на политически скандали. Какви са ефектите от това коментира в ефира на "Euronews Primetime" икономическият експерт проф. Йоаким Каламарис.

"Тези средства са зеиновации и за финансовия напредък на Гърция и настоящия процес, т.е. нуждите, които предстоят. Мисля, че сме последователни спрямо изпълнение на всичките критерии, стандарти, които Европейският съюз от последните 10 години е въвел специално за финансирането. Нещо, което подчертавам липсва не само защото няма политическо настояще в българската сцена, но защото и когато има правителство, усвояването в България е също проблемно", обясни проф. Каламарис.

"Гърция има излишък в приходи от туризъм. Имаме някъде 2 милиарда излишък в сравнение с България, която има минус 28 милиарда лева", заяви той.

"Гърция постига излишък със стабилно правителство. Знаете, че правителството на Мицутакис е на 2 поредни избори, избрано с 40% мнозинство. Постига се с дисциплина и финансова, и геополитическа, тъй като Гърция в момента е една от най-адекватни страни в геополитическата карта на света, и просто спазва това, което е поела като агажимент. като участник в един Алианс", посочи проф. Каламарис.

"Моята прогноза е, че няма как да получи тези средства, но имаме две проблемни ситуации. Едната е, че сега сме в един политически колапс - седми път отиваме на избори. И вторият въпрос е, дали ние имаме капацитета да усвоим тези средства, преди сроковете да изтекат. Не знам дали имаме и възможността", подчерта той.

"Реформите, за които говорим, не са от 3 години насам. Трябва да се случват от 12 години насам, за да може да говорим и за влизане на България в Еврозоната. Много се опасявам, че Румъния ще влезе и ще се отдели до края на година от България и ще влезе преди нея", допълни проф. Каламарис.

 

 

Целия разговор вижте във видеото.