Политика

Сергей Станишев: За Шенген сме направили всичко необходимо, това е казвано многократно от ЕК и ЕП

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Има ли рецепта за икономически и индустриален възход на Европа и къде е мястото на България в този процес във вихъра на политическа криза? Преди седмици докладът на Марио Драги прикова вниманието на европейците, но може ли да стане факт? Този въпрос ще е във фокуса на дискусия, която ще се проведе утре в столицата. В нея ще участва и бившият министър-председател на България Сергей Станишев, който гостува в студиото на "Euronews Primetime".

"Няма големи изненади в доклада, но той обобщава множеството анализи за състоянието на европейската икономика, казвайки много ясно, че Европа губи състезанието с двата други икономически гиганта - Съединените щати и Китай. Изостава тежко, особено във високотехнологичните и иновационни сфери, които генерират по-голяма доходност и по-висока производителност на труда. Ако Европа иска да оцелее, да оцелее и нашият социален модел, начин на живота, тя трябва радикално да се промени. Това е основното послание, но и да вложи много пари в тази промяна", обясни Станишев.

Той заяви, че има две новини, които са важни. Първата е, че Европа се нуждае от индустриална политика. Второто, това е нуждата от инвестиции особено в иновационните сектори.

"Ние традиционно заемаме позиция на изчакване по много европейски инициативи, пасивност и бездействие. Поради това всички сценарии, каквито и да са те, се случват по най-неизгодния за нас вариант. Има много противоречиви неща в доклада на Драги. Но вече, ако погледнете структурата на новата комисия, ако погледнете комисиите, писмата за мисии към комисарите от президента на комисията, много от идеите вече залягат в европейски политики и ще се случват. Ако ние седим по традиция бездейни, без широко обществено обсъждане и без формиране на наши интереси, със сигурност ще останем бедни, изоставащи и в периферията на Европа", подчерта Станишев.

"За Шенген ние сме направили всичко, което е необходимо и това е казвано многократно и от Европейската комисия и от Европейския парламент", наблегна той.

 

Целия разговор вижте във видеото.