Европа

Доброволци в Брюксел създадоха голям килим от цветя

От Euronews България Euronews България

Огромен килим от цветя беше създаден от доброволци в центъра на Брюксел като част от 50-годишна традиция. В продължение на 6 часа те подреждаха цветята едно по едно в разнообразни форми на площ от над 1600 квадрата. 

От половин век градът се придържа към традицията на всеки две години доброволци да създават цветни творения, които след това всеки може да види.

Килимът, който включва бегонии и далии, се простира на 1680 кв. метра площ. Сред изобразените върху него фигури е лъвът от белгийския герб. Тази година изработката включва препратка към първия цветен килим. Дизайнът е създаден от местен артист и негов колега от Мексико.

Прекарахме над 280 часа в създаването на дизайна, вдъхновен от първия килим от 1971 година. Искахме да запазим някои неща като арабеските, които са малки заоблени орнаменти. Това беше творчески процес, говорим различни езици, но в изкуството нашият език са скиците, рисунките, цветовете.

Ру Агуадо, мексикански артист

В изработката на килима участваха около 100 доброволци, които подреждаха цветята едно по едно в продължение на 6 часа. Творението им ще бъде на площада в Брюксел за 4 дни.