Свят

Руската Дума одобри "проект за забрана на пропагандата против децата"

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Долната камара на руския парламент одобри законопроект за забрана на „пропагандата“, която възпира хората да имат деца. Новото законодателство криминализира разпространяването на информация, която пропагандира доброволна бездетност, и се наказва с глоби до 47 000 евро.

 

По принцип ние създадохме правно поле, в което защитихме децата, семействата и нашите ценности. И днес правим допълнения към приетите по-рано закони, които забраняват пропагандата на педофилията, ЛГБТ и смяната на пола.

Вячеслав Володин, председател на Държавната дума

Поддръжниците на законопроекта твърдят, че публичните аргументи срещу раждането на деца са част от предполагаемите усилия на Запада да отслаби Русия, като насърчава намаляването на населението. През последните години президентът Владимир Путин и неговите високопоставени служители все по-често призовават за спазване на така наречените „традиционни ценности“.

С намаляването на населението на Русия Путин прави изявления, в които се застъпва за големи семейства, а миналата година призова жените да имат до осем деца. Откакто изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г., лидерът на Кремъл неведнъж е окачествявал Запада като „сатанински“ и го е обвинявал, че се опитва да подкопае Русия, като изнася либерални идеологии. Докато някои извън Кремъл приветстваха приемането на законопроекта, някои активисти за правата на жените се разгневиха, заявявайки, че законодателите търсят причината за намаляващата раждаемост в Русия на „грешното място“.

„От много години работим с жени от различни социални слоеве и отказът от раждане на дете е причинен на първо място от материални и икономически фактори.

София Русова, активист за правата на човека , консорциум от руски женски неправителствени организации

Законопроектът се нуждае от още две четения в Държавната дума и от проверката на горната камара на парламента, преди да бъде изпратен на Владимир Путин за окончателно одобрение.