Свят

Руската Дума прие най-големия досега федерален бюджет

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Държавната Дума прие най-големия досега федерален бюджет в Русия. Рекордни суми ще бъдат отделени за отбрана като се очаква те да надминат социалните разходи в страната за пръв път в съвременната и история. Според законодателите бюджетът е разработен специално за да подпомогне армията и да смекчи въздействието на санкциите на запада.

 

Приетият днес на трето четене бюджет всъщност носи едно име – всичко за фронта, всичко за победата.

Леонид Слуцки, лидер на Либерално-демократическата партия (ЛДПР)

Руската комунистическа партия гласува против бюджета, тъй като представителите и не бяха съгласни с неговите приоритети.

 

Смятаме, че дори в момент като този сме длъжни да говорим за дългосрочни приоритети и да гарантираме, че бюджетът се основава на тях.

Михаил Щапов, член на Руската комунистическа партия (РКП)

Следва бюджетът да бъде предаден на Съвета на федерацията за одобрение преди да бъде подписан от президента Владимир Путин.

Министерството на финансите очаква разходите да достигнат 36 трилиона рубли и бюджетен дефицит от 0,8% от брутния вътрешен продукт на страната.

Част от бюджета остава тайна, тъй като Кремъл се опитва да прикрие военните си планове и да избегне критика за участието си във войната с Украйна.