Свят

Никос Христодулидис пред Euronews: Кипър подкрепя връщането на сирийските бежанци в родината им

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
EU Migration Cyprus AP Снимка: AP архив

Президентът на Република Кипър подкрепя повече стратегически споразумения с трети страни относно миграцията. В интервю за Euronews Никос Христодулидис заяви, че споразумението на ЕС с Ливан е дало резултати.

По силата му на Бейрут се предоставя икономическа помощ в замяна на сътрудничество за ограничаване на незаконната имиграция към Европа.

Христодулидис е готов да обсъди други възможни решения, включително центрове за връщане на мигранти.

Готови сме да разгледаме всички варианти извън конвенционалните. Но такива, които са в съответствие с международното хуманитарно право. В това усилие Върховният комисариат за бежанците на ООН трябва да бъде с нас, за да гарантира, че това, което правим, е по правилата. Повярвайте ми, има варианти, които ще помогнат да се справим с това голямо предизвикателство, винаги в рамките на международното право.

Никос Христодулидис – президент на Република Кипър

Кипър е една от първите държави от ЕС, които настояват за нормализиране на отношенията със Сирия, за да се улесни връщането на мигрантите. След гражданската война там много бежанци, избягали в Ливан, се опитват да стигнат до Кипър.
Но Христодулидис поставя някои условия.

Не говоря за режима на Асад, където позициите ни са общи. Но това не може да ни попречи да обсъждаме възможността сирийците да се върнат в родината си. За да стане това, трябва да има инфраструктура. Ако няма болници, училища или пътища, тези хора не могат да се върнат.

Никос Христодулидис – президент на Република Кипър

Интервюто се проведе часове след тристранната среща между президента на Република Кипър, генералния секретар на ООН и лидера на кипърските турци, като част от усилията за възобновяване на преговорите за обединение на разделения остров.

Христодулидис обяснява защо това е важно за ЕС.

Ако имаме държава, която не може да функционира вътрешно, тя няма да функционира и на ниво ЕС, като много подобни случаи създават проблем в Брюксел. Наша обща позиция е, че всички искаме да видим напредък в отношенията ЕС-Турция. Този напредък минава и през "Кипърския проблем".

Никос Христодулидис – президент на Република Кипър

Кипър е разделен след нахлуването на Турция през 1974 г, последвало военен преврат.