Свят

Русия е атакувала с ракети и дронове Одеса и Киев

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко един човек е бил ранен след руски атаки срещу Киев. Ракета е ударила и жилищен квартал в Одеса, предизвиквайки пожар, но без жертви. Властите заявиха, че е пострадала триетажна сграда и 10 частни къщи. Междувременно на фронта украинските войници водят ожесточена битка за град Торецк в източната Донецка област, в който руските войски влязоха миналия петък. По-рано официален представител на украинския град Покровск, който е ключова цел в настъплението на Русия на запад, призова жителите да се евакуират, тъй като основните услуги като отоплението ще бъдат прекъснати.

По-късно Южна Корея предупреди за „сериозна заплаха за сигурността“, тъй като нейното разузнаване съобщи, че 1500 севернокорейски войници са пристигнали да се бият на страната на Кремъл в Украйна. На свой ред Президентът Володимир Зеленски заяви, че според него 10 000 севернокорейски войници могат да се включат във войната. Той също така отхвърли предложението - което ще възобнови прекия диалог, но няма да изисква от Русия да се изтегли от Украйна - като добави, че очаква Путин да внесе свое собствено предложение за мир на предстоящата среща на върха на БРИКС.

Разработваме нашия План за победа в дискусии с нашите партньори. Нашата цел е да сложим край на войната по начин, който да гарантира безопасност и мир за всички украинци и за Украйна като цяло.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

От своя страна президентът на Русия Владимир Путин заяви, че съвместното предложение за прекратяване на войната в Украйна, внесено през май от Китай и Бразилия, е „балансирано“ и може да доведе до резултати. Той също така осъди коментарите на Зеленски, в които се намеква, че Киев ще потърси ядрено оръжие, ако не може да се присъедини към НАТО, като „опасна провокация“.

По-късно Киев заяви, че Москва е върнала телата на 501 военнослужещи, убити в боевете, като същевременно двете страни са разменили по 95 военнопленници в рамките на споразумение, постигнато с посредничеството на Обединените арабски емирства.