Общество

Д-р Гаврил Наков: Препоръчително е жените от 30 до 74-годишна възраст да се изследват за рак на гърдата

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Повечето жени изпитват страх от прегледите за рак на гърдата, но те трябва да разберат, че профилактичните прегледи са изключително важни.

Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ специалистът по образна диагностика в Acibadem City Clinic, УМБАЛ "Токуда" д-р Гаврил Наков.

Ако жената няма никакви симптоми, ходенето на профилактичен преглед може да започне от 30-годишна възраст. От 30 до 40 години е препоръчително провеждането на ехографско изследване, а след това се препоръчва провеждането на мамографско изследване, като то е установено като скринингово за рак на гърдата – изследват се жени, които нямат симптоми, за някакви белези на злокачествено образувание в гърдата.

Това се прави веднъж на всеки две години, като е препоръчително да се прави от 40 до 74-годишна възраст, поясни д-р Наков.

Най-малките тумори на гърдата нямат симптоматика и точно това е смисълът на тези изследвания – да се хване точно тогава, за да може пациентките да имат по-добро качество на живот и лечението да протече по-лесно. Симптомите, че нещо не е наред биха могли да бъдат бучки в гърдата, промяна във формата или цвета на кожата, както и напипване на уплътнения в областта на подмишницата, обясни още д-р Гаврил Наков.

Целия разговор вижте във видеото.