България

Транспортират в "Пирогов" две от децата, пострадали в катастрофата със сръбския автобус

От Euronews България Euronews България

Две деца са пострадали по-тежко при пътнотранспортното произшествие на АМ „Тракия“, съответно на 10 г. и на 11 г. Детето, за което имахме по-големи притеснения, вече е стабилизирано хемодинамично, контактно, адекватно и е в съзнание. При него ще се наложат оперативни интервенции. Другото дете, в травматичен шок и с травма на горен крайник, от сутринта е в малко по-тежко състояние, с фебрилитет. Тук на място е оказана навременна медицинска помощ в пълен обем, в т.ч. образни изследвания, кръвопреливане, стабилизиране и всичко необходимо. След направена консултация със съответните структури на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ беше взето решение двете деца да бъдат приведени в „Пирогов“ за лечение и по-нататъшно наблюдение. Това ще стане с реанимационни екипи на ЦСМП Стара Загора.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг в Стара Загора. На място той и министърът на здравеопазването на Р Сърбия д-р Златибор Лончар и временно управляващият посолството на Р Сърбия в България Славица Панич се запознаха със състоянието на пострадалите.

Двамата министри обсъдиха и логистиката по транспортирането на пострадалите до Р Сърбия. Хоспитализираните деца, които са с по-леки травми, ще бъдат транспортирани с линейки до границата, откъдето ще бъдат поети от сръбските здравни власти.

За останалите пътници, които са настанени в хотел в Стара Загора, в момента се организира транспорт до границата със Сърбия. 

Към момента с хоспитализираните пациенти вече работи клиничен психолог, такъв консултира и пътниците, в т.ч. деца и възрастни, които се намират в мястото за настаняване.

„Нека роднините и близките им да бъдат спокойни - правим най-доброто за тях“, беше категоричен здравният министър.

Министър Меджидиев изказа благодарност на гражданите, помогнали на пострадалите при инцидента, на медицинските екипи от филиалите на ЦСМП в Сливен и Стара Загора, както и на екипа на старозагорската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“.

По-късно двамата министри разговаряха с пътниците от автобуса, настанени в хотел, както и с психолога, който ги консултира.