Общество

62-годишна българка с 87% инвалидност постави световен рекорд по плуване

От Euronews България Euronews България

62-годишна жена с 87% инвалидност постави световен рекорд по плуване два часа без прекъсване в басейн. Поморийка Албена Пенева избра открития басейн в бургаската морска градина, където показа на десетки хора колко несломима може да бъде силата на духа.

Албена Пенева е от Бургас, но последните 40 години живее в Поморие. Плува по-добре от колкото върви, защото преди 20 години претърпява тежък инсулт и тримесечна кома, която за дъло я приковава на инвалидна количка.

Днес 62-годишната жена участва във всички водни маратони , а днес постави световен рекорд с два часа непрекъснато плуване в открит басейн.  

Всъщност имено плуването е начинът Албена да успее да върне своите двигателни способности.

"Водата е съвсем друго усещане, водата е живот както се казва", коментира треньорът по плуване Соня Стойчева.

С постижението си Албена мотивира редица хора н неравностойно положение, които днес се чувстваха по-уверени в собствените си сили и възможности.

"Това е нещото което ни крепи за да не се сломяваш от физическото състояние, което се налага по една или друга причина да преживява човек", казва Ани Терзиян.

Освен медал за постижението си от параолимпийската федерация, Албена получи и от община Поморие икона на Девата.

"На практика доказа силата на човешкия дух. С такъв дух, с такава воля, хората с увреждания трябва да се борят в живота. За да бъдат и пълноценни граждани и по самостоятелни и по-уверени в себе си", посочи председателят на българска параолимпийска асоциация Илия Лалов.

По думите на кмета на община Поморие Иван Алексиев в трудните времена, в които се намира нашата страна, Албена Пенева е ярък пример как наистина трябва България да успее да просперира.

"Чрез много воля, чрез много труд и много вяра. Вяра в доброто, вяра че със собствени сили можеш да постигнеш мечтите си. Това го показа в момента Албена на цяла България", заяви Алексиев.

А веднага след поставеният рекорд, смелата жена обяви своето ново предизвикателство - изкачване на връх Шипка "с крака до горе сама или на сняг, с човек инвалид".

До тогава обаче основната цел на Албена е да си купи нова моторна количка с която по-лесно да се придвижва до морето и басейна.