Култура

Полк. о.р. Владимир Миленски: Българската армия се опитва да поддържа неразумно голям брой пилоти

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Заключенията от проверката след катастрофата в Трета авиационна база, при която загинаха двама пилоти, коментира в ефира на "Добро утро, Европа" експертът по отбранителна политика и национална сигурност полк. о.р. Владимир Миленски.

"За всяка такава критична и катастрофална ситуация винаги някой човек е сгрешил, някой нещо е сбъркал. Дори машината да откаже, някой е сбъркал в нейната подготовка, нейното техническо проверяване", сподели полк. о.р. Миленски.

"Авиацията лети изключително малко. Същевременно, ръководството на българската армия се опитва да поддържа неразумно голям брой пилоти, на които да осигурява по 5-10 часа полети на година само и само тези хора да получават пилотски добавки към заплатите си, нещо като социални помощи. Те са много повече, отколкото са ни нужни", посочи той.

"Има стандарти в световната военна авиация и в НАТО. В мирно време 1,7 пилота на летящи самолети. При нас са поне 4 пъти повече", допълни полк. о.р. Миленски.

"Превърнали са армията в социална служба, а не в армия. Защото ръководството не ги интересува пилотите да имат по 180 часа. А ги интересува да правят политически показвания", подчерта полк. о.р. Владимир Миленски.

"Добре е някой журналист да попита министъра на отбраната и началника на отбраната дали имаме върнат пилот от обучението за пилоти на F-16 в Америка, заради демонстриране на такова „мачовско“ поведение във въздуха. Слуховете говорят, че имаме върнат пилот, който е добър пилот, но е недисциплиниран, което го прави некачествен пилот. Той е бил върнат в България и му е прекратено обучението. За 24 часа билетът му е купен и е прибран обратно тук, защото горе трябва да си дисциплиниран, а не просто да поемаш неразумни рискове. Това е абсурд. А ние сме го превърнали това в политическо шоу, да поемем неразумни рискове", заяви той.

Целия разговор вижте във видеото.