Общество

10 хиляди деветокласници са се отказали от теста по природни науки заради технически проблеми

От Euronews България Euronews България

Фалстарт на онлайн изпита по природни науки. Хиляди деветокласници ще се явяват повторно. Възникнали са технически проблеми, които са забавили започването на изпита. 10 000 ученици са се отказали или са срещнали технически проблеми в хода на решаването му.   Просветното министерство прави детайлен анализ за всички постъпили сигнали от училищата.

От ведомството изтъкват, че в първия ден  в системата е е влизало чрез генериран QR код, а в днешния - чрез въвеждане на потребителско име и парола. Това е довело до трудности при влизане и допълнително натоварване на системата. В резултат на това, теста днес са преминали над 16 500 деветокласници. 

Резултатите от теста дават само информация за нивото на придобитите умения за ученика и не са свързани с оценяването му, посочват от МОН. Дадена е възможност резултатите от него да бъдат вписани като текуща оценка и да заместят провеждането на входно равнище по съответния предмет. Това се случва по преценка на преподаващия учител и само при желание на ученика.

Изследването поставя фокус върху важни теми от изследването PISA 2025, като типът задачи и средата се доближават до тези в международното проучване. От друга страна се подпомагат и учителите в задаването и оценяването на такъв тип задачи, уточняват от ведомството.