Ексклузивно

Проф. Даниела Бобева: Прогнозата за 9% бюджетен дефицит през следващата година е финансова катастрофа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Прогнозата за 9% бюджетен дефицит през следващата година е финансова катастрофа. Това каза в "Добро утро, Европа"  бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева. По думите ѝ,  до края на 2024 г. финансовото министерство ще успее да овладее бюджета и да удържи дефицита под 3%, каквото е изискването за влизане в еврозоната. Според нея, за да не се разширява дупката в бюджета, е необходимо отглагане на някои политики. 

 

Цялото интервю вижте във видеото.

 

Тази седмица в Министерството на финансите започват експертни срещи със синдикалните и работодателските организации по параметрите на проекта на държавен бюджет за 2025 година. Ведомството е разработило цялостен пакет от мерки, като водещи са тези за икономическо развитие и социален просперитет, които да бъдат обсъдени първо със социалните партньори. След това ще се проведат последователни срещи със сдружението на общините и на последно място с политическите партии.

Това се случва на фона притесненията за  нарастване на бюджетните разходи, които изразиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Те предлагат пакет от мерки, за да се избегне дупката от близо 18 милиарда лева в Бюджет 2025. А именно  да се „замразят“ възнагражденията и съкратят с 20% заетите лица в публичния сектор за бюджетната 2025 г., както и да се „замразят“ пенсиите.