Общество

Пътен експерт: Над 40-50% от глобите не се събират, това създава чувство за безнаказаност

От Euronews България Euronews България

Водачите биха променили поведението си ако има достатъчно фактори, които да им въздействат. От една страна – пътна полиция, от друга – системата бонус малус, за която ние говорим вече трета година и чрез която можем да повлияем на поведението на водачите.

Това заяви за Euronews Bulgaria експертът от Института по пътна безопасност Емил Марков.

„Акциите на МВР са по-скоро пиар акции“, категоричен е експертът от ИПБ.

По думите му, откакто служебното правителство встъпи в длъжност, вече има над 23-ма загинали и 400 ранени при ПТП.

„Това, което трябва да се направи, е да има последователни действия в няколко различни сфери“, отбеляза Марков.

Той е категоричен, че без координиран контрол и действия от различните институции, няма как да бъде постигнат някакъв осезаем резултат.

По думите на Марков, въпреки уверенията на служебния кабинет, че пътната безопасност ще бъде приоритет, вътрешният министър Иван Демерджиев вече втора седмица „се ослушва“.

Експертът от ИПБ коментира, че европейският модел в повишаването на пътната безопасност е свързан с промяна на средата, заобикаляща водачите.

Марков даде пример с пътуващите в Гърция българи, които променят начина си на каране, защото знаят, че ако нарушат правилата, веднага ще бъдат глобени.

„Същевременно самата пътна среда е така направена, че те допускат по-малко грешки“, посочи още пътният експерт.

Като особено сериозен проблем Емил Марков изтъкна и „токсичната среда“ с корупцията по пътищата в България.

Трябва да променим контрола отстрана на пътната полиция. Той трябва да стане динамичен, а не само да стоят на хранилки и да причакват водачите. Те трябва да са постоянно в движението.

Емил Марков, Институт за пътна безопасност

Според Марков има нужда и от нов административно-наказателен процес.

„Над 40-50% от глобите въобще не се събират, което масово създава чувство за безнаказаност у шофьорите“, посочи пътният експерт.

„Няма как всички проблеми по пътищата да се решат едновременно и от днес за утре“, отбеляза Марков и припомни, че от ИПБ многократно са настоявали за международен одит на българските пътища.

По неговите думи европейската и световната практика е изготвянето на стандарт за управление на риска.

„Ако плановете на ИПБ бъдат приети от политиците и те най-сетне покажат своята политическа воля, ние можем да намалим жертвите по пътищата с 30% за първите две години“, подчерта пътният експерт.

Той посочи, че за първите седем месеца на тази година има 20% увеличение на броя загинали.

Според Марков Законът за движение по пътищата е остарял, като една от задължителните промени трябва да включва члена за „движение с несъобразена скорост“, чрез който, по думите на пътния експерт, се прикриват може би 90% от вината за произшествията по пътищата в България.

„В България имаме проблем със системни нарушители, които погазват закона и рушат общата дисциплина на пътя, но върху които няма никакво въздействие. Семерджиев е типичен представител на тези хора, които имат десетки нарушения, но поради някаква причина на тях не се въздейства“, коментира още пътният експерт.

Целия разговор вижте във видеото.