Свят

Японско космическо чудо: Ново поколение ракети – по-модерни и по-икономични

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Това е основната част от корпуса на ракетата H2A, изложена в завода Тобишима в префектура Нагоя. Тя се показва като част от възпоменателна церемония. След като всички части бъдат свързани, ракетата ще бъде дълга 53 метра и ще тежи 289 тона, без сателита. Петдесетата и последна ракета H2A ще бъде изстреляна от космическия център Танегашима в Югозападна Япония. Тя ще носи технологичния сателит на JAXA за наблюдение на емисиите на парникови газове и хидрологичната циркулация. Управляваната ракета H2A полита за първи път през 2001 г. Досега са изстреляни общо 49 апарата, като процентът на успешните стартове е над 98%.

H2A е с нас вече 24 години от изстрелването си през 2001 г. Лично аз съм ангажиран с H2A от 10-ата ракета, но винаги съм бил част от нейното усъвършенстване, така че съм емоционален, тъй като краят наближава.

Кенжи Егава, ръководител на проекта „H2A Rocket“

MHI и Японската агенция за аерокосмически изследвания разработват съвместно новата си водеща ракета H3 като наследник на H2A. Целта е да се намалят наполовина разходите при производството и изстрелването.

„Ракетата H3 е разработена с основна цел намаляване на разходите и нашата цел е да намалим разходите за H3 наполовина на тези за H2A“, обясняват създателите.

Досега, Япония направи три изстрелвания на системата H3 - на 17 февруари, 1 юли и неуспешен дебютен полет година по-рано, когато ракетата трябваше да бъде унищожена заедно с полезния си товар. Четвъртото изстрелване на H3 се очаква да се състои на 26 октомври. Все още не е определена дата за изстрелване на последната ракета H2A, но се очаква това да стане преди края на тази година.