България

Българска журналистка в САЩ: Кремълската пропаганда се е внедрила в българската психика

От Euronews България Euronews България

Кремъл дава някаква пресконференция, след което от български политици можеш да чуеш дословно същите думи, които са изказани на тази пресконференция. Последните ми впечатления са, че тези дезинформации и опорни точки, които използва Кремъл, са същите, които са се внедрили в българското общество и психика.

Това заяви за Euronews Bulgaria Моника Евстатиева - старши продуцент в разследващия отдел на Американското обществено радио.

„Дезинформацията използва един факт, но той се поставя в погрешен контекст“, изтъкна журналистката и даде за пример твърденията, че хора загиват не само от Украйна, но и от двете страни.

„Да, това е един факт. Хора загиват и в Украйна, и в Русия, но какво е съотношението? Една държава като Русия атакува Украйна, избивайки поголовно хиляди хора. Това не може да се сравни с броя на загиналите в Русия“, подчерта журналистката.

Евстатиева коментира и определени тези в българското медийно пространство, като например това, че единствената причина, поради която Украйна и Русия се намират във война, била за да могат САЩ да си продават оръжията. 

„Аз съм била в Украйна и съм говорила с много украинци. Ако чуят, че в България мислим по този начин, те ще бъдат безкрайно разочаровани от нас, защото те са във война с Русия от осем години и САЩ играе в момента малко по-значителна роля, но това не е причината за конфликта“, убедена е тя.

По думите на Евстатиева журналистите имат огромното задължение да информират хората какви са истинските факти в дадена ситуация.

Тя смята, че украинците трябват да бъдат много горди със себе си, заради това, с което успяват да се справят в една толкова ужасяваща ситуация за тях.

Това е една истински брутална война, която е колкото физическа, толкова и психологическа. Непрекъснато има сирени и хората живеят в страх. В Западна Украйна и столицата Киев животът продължава по по-нормален начин, но на Север, Юг и Изток ситуацията е много тежка.

Моника Евстатиева, журналист от американското обществено радио

По отношение на ситуацията в Афганистан, Евстатиева заяви, че излизането на САЩ от централноазиатската държава е било „абсолютно катастрофално“ и една от най-големите геополитически грешки на администрацията на Джо Байдън.

Българската журналистка подчерта, че от 20 години афганистанците се опитват да изградят държавни, образователни и военни структури, които с изтеглянето на американските войски и овладяването на страната от талибаните бяха занулени.

Тя отбеляза, че хората в Афганистан страдат изключително много.

Българската журналистка в САЩ коментира и убийството на лидера на „Ал Кайда“ Айман аз Зауахири и изказването на американския президент Джо Байдън, че не е необходимо САЩ да поддържат военно присъствие в Афганистан, за да ликвидират терористи.

„Ние като журналисти си зададохме въпроса – а какво прави този най-важен терорист на „Ал Кайда“ в луксозен квартал в центъра на Кабул, в който той си живее спокойно със семейството. Това означава, че тази държава, както ние предполагахме преди една година, наистина е и ще продължава да бъде център на тероризма в Азия и по света“, посочи Евстатиева.

Относно медийната среда в България, Евстатиева отбеляза, че много български журналисти работят усилено, за да изградят едно информирано гражданско общество, което я обнадеждава.

Евстатиева изтъкна като проблем липсата на защита на българските журналисти отстрана на медиите, в които работят, както и от правосъдната система.

„Имам колеги, които правят много добри репортажи, след което техните шефове им казват – вие защо го отразихте този човек, той е много опасен, спрете този репортаж веднага“, разказа тя и подчерта, че ако няма адекватна защита за журналистите, е трудно да се очаква, че някой ще рискува живота си да направи репортаж, който би му струвал страшно много.

„Когато в САЩ правим разследвания, ние имаме огромен екип адвокати зад нас, както и медията, която представяме“, коментира още тя.

Целия разговор вижте във видеото.