Европа

Все повече украински кораби със зърно пристигат в чужди пристанища

От Euronews България Euronews България

Все повече кораби, натоварени с украинско зърно, пристигат в различни пристанища в Европа.

Кораб, натоварен с 15 000 тона царевични семена от Украйна, акостира в италианското пристанище Равена. Плавателният съд „Рожен“, плаващ под малтийски флаг, пристигна от черноморското пристанище Одеса.

Днес е чудесен ден, тъй като за пръв път царевица от Украйна пристига в Италия. Важен ден не само за хранителните пазари в Италия и Украйна, но и за света, тъй като нашата страна показва как може да защити глобалната продоволствена сигурност.

Ярослав Мелник, посланик на Украйна в Италия 

В събота още два кораба, натоварени с пшеница и царевица, напуснаха украинското пристанище Черноморск, на път за Турция, където ще се извърши проверка на товара. След това корабите ще продължат по пътя си.

Русия и Украйна подписаха отделни споразумения в края на юли с Турция и ООН, разчиствайки пътя за износа на милиони тонове украински зърнени култури – както и по-малки количества руско зърно и торове – през Черно море.

Регионът е известен като световната житница, тъй като воюващите сега страни са ключови доставчици на пшеница, царевица, ечемик и слънчогледово масло, на които милиони хора в Африка, Близкия изток и части от Азия разчитат за оцеляването си.