Бизнес и технологии

Любомир Дацов: Как ще влезем в евроозната, след като имаме проблеми с дефицитите?

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Подготовката на бюджет 2025 г. е в крайната си фаза. Служебният кабинет все още не е дал основните параметри в него, но се очаква те да не претърпят голяма промяна в сравнение с план-сметката на държавата за тази година. Политическата криза през последните години оказва сериозно влияние върху разходването на публичните финанси и по всяка вероятност тази тенденция ще продължи.

Промяната във финансовата политика преди три години и политическите заявления и подмятания, че чрез увеличението на заплатите България ще „цъфне“ икономически, не бяха реалистични. Бюджетът, като всяко едно нещо, има тавани и ограничения. Като политик имаш право и възможност на определени маневри, но резки маневри са допустими само ако има някакъв сериозен проблем. Това каза е ефира на Euronews Bulgaria бившият зам.-финансов министър и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.

 

Към септември месец тази година нарастването на работните заплати – разходите за персонал в консолидирания бюджет, са от порядъка на 24% спрямо миналата година, а пенсионните – в рамките на 17%. В България продължаваме да си говорим за едни 3% от БВП като максимална устойчива граница на дефицита.

Според Дацов обаче това обаче не е реалистично.

„За България това, което ние на професионален език наричаме „средносрочна фискална цел“, т.е. нивото на дефицита, над което ако устойчиво се отиде, започва бюджетът да има проблеми – става неустойчив. Тази средносрочна фискална цел за България е -1% от БВП, а не 3%. Тези 3% са онова отклонение, до което ако отидеш, започват да те наказват.

Това, което служебният финансов министър казва, че няма проблем да имаме 3% дефицит, изобщо не е вярно. Ние обаче имаме три пъти по-висока делта на нарастване на разходите за догодина спрямо това, което икономиката позволява“, обясни още бившият заместник-министър на финансите.

Как ще влезем в евроозната, след като започваме да имаме проблеми с дефицитите, въпросът не е в тези 3%, а в това, че не покриваме изискванията на бюджета, коментира той.

Целия разговор вижте във видеото.