Политика

Журналисти: Пеевски ще бъде незаобиколим фактор в следващия парламент

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

В разгара на предизборната кампания полицията арестува 10 души за купуване на гласове и обяви, че един глас струва между 100 и 150 лева, а партия се проверява за нарушения при регистрацията, защото използвала имена на починали хора. Кой ще купи изборите и ще излязат ли все пак хората да гласуват на 27 октомври?

Политическите ходове и стратегии преди вота и какви са възможните обединения и разделителни линии след изборите, анализ в ефира на "Добро утро, Европа" на журналистите Ружа Райчева и Борислав Кръстев.

"Мисля, че никой не отличава вече една кампания от предишната. Станаха твърде много. В тази има някакви опити. Ако човек следи кампанията, вижда някакви опити за нови лозунги, вижда някакви малки промени в поведението на партиите, но те са почти символични", коментира Борислав Кръстев.

"Доган се появи едва в събота. Държа една доста вяла реч, много далеч от това, което е останало като спомен от неговите големи ораторски умения. И изобщо той не успява да се пребори за своята партия. Това изглежда и вчера, освен това нагалъпи, за едно проучване, за това, че крепостите на ДПС стават лоялни и на Пеевски. Т.е. общинските кмедове, общинските структури и т.н. Най-вероятно Доган е загубил войната и тук е въпросът до каква степен българският народ, наблюдавайки този процес, не му харесва случващото се и ще се ангажира", отбеляза Ружа Райчева.

"Очаквам, че Пеевски ще бъде незаобиколим фактор в следващия парламент, което или ще взриви тотално оставащите на терена силни играчи като ГЕРБ и ПП-ДБ, които ако склонят и го послушат по някакъв начин, това ще е унищожително. Особено за ПП-ДБ, айде за ГЕРБ е по-сложен въпрос. Но това най-вече би предизвикало в обществото едни процеси, които може би ще напомнят на 2020 г., ако се случи. Не виждам този човек да отстъпва. Не виждам той да отслабва, напротив той се усилва", допълни тя.

"В момента има толкова много потенциални партии в парламента, че какъвто и да е изборният резултат на Пеевски, той ще остане съществен фактор. Ако изборният резултат е, както сега предполагаме, малко под този на Доган, той пак ще има едно солидно количество депутати, които ще са нужни дори за обикновено мнозинство. Което означава, че той ще бъде фактор", обясни Кръстев.

 

Целия разговор вижте във видеото.