Бизнес и технологии

Доц. Красен Станчев: Предложенията на КНСБ предполагат да прехвърлим прага от 3% дефицит за следващата година

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

За парите на държавата на прага на новата бюджетна процедура и има ли нужда от промяна на данъчната и осигурителната система на фона на появилите се предложения за това от КНСБ коментира в ефира на "Euronews Primetime" икономическият експерт и основател на Института за пазарна икономика доцент Красен Станчев.

"Това е фундаментална промяна на данъчната система. Тя се осланя на няколко илюзии. Първата е, че парламентът може да направи нещо такова за кратко време и то да бъде добро. Второто е по-фундаментална илюзия, че доходите зависят от преразпределението на държавата или бюджета. А всъщност, какъвто е проблемът и с минималната работна заплата, тогава, когато вие правите някаква политика по доходите, не този, който прави политиката, плаща, било то минималната работна заплата, било то заплатите на хората, които работят", сподели доц. Станчев.

"В момента ДДС е основният източник на приходи в бюджета, който позволява да се поддържа държавното обществено осигуряване, т.е. държавните пенсии. Предимно през ДДС към НОИ се прехвърлят между 10 и 11 млрд. средно на година за последните 5 години. Тази година е малко над 11 млрд. Когато вие пипнете ДДС, възниква проблем в пенсионната система", заяви той.

"Когато вие пипате минималната работна заплата, вие създавате по-големи проблеми, отколкото решавате. Минималната работна заплата е основание за пресмятане на всички държавни такси, на всички университетски такси, всички служебни такси по т.нар. публични услуги на общини и на централните власти. И когато вие направите това, вие увеличавате разходите на хората, които имат относително по-малко доходи за достъп до тези обществени или държавни, или общински услуги", допълни доц. Станчев.

"Всичките предложения на КНСБ предполагат бюджетът за следващата година, с оглед на всички тези плащания, които са свързани с минималната заплата, да е застрашен от това да прехвърли прага от 3% дефицит. Освен това, те предполагат и увеличаване на дохода в определени касти, ако можете така да се каже. Предлагат, например, 10% увеличение на заплатите на държавните служители, което означава, че вие увеличавате заплатите на хора, които нямат пряко отношение към създаването на доход в страната. Съответно, това увеличение ще се отрази на инфлацията. Ще се отложи това, което КНСБ предлага като приоритет - включването на България в Еврозоната", обясни той.

 

Целия разговор вижте във видеото.