Общество

Авиационен експерт: Изключено е техническа повреда да е довела до трагедията на летище “Граф Игнатиево”

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Информацията от черната кутия на самолет L-39, който се разби на летище “Граф Игнатиево” на 13 септември по време на тренировъчен полет е срам във вида, в който стига до обществеността. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria авиационният експерт Ангел Борисов.

Според него дори човек, който не е запознат с детайлите и спецификите на темата, бо могъл да каже, че самолетът се е разбил при полет на пределно ниска височина преди вертикално издигане, както сочи първоначалната информация от разчитането на черната кутия. Според Борисов същото се вижда и на записите на хора от публиката, които са били на летището в злополучния ден.

Самолетът навлиза в зоната, в която ще изпълнява дадена фигура. За нея той трябва да се яви на определена височина, но не по-малка от зададената. Ако тази зададена височина е например 800 или 1000 метра, той няма право да слиза по-ниско от това. Той обаче се явява по-ниско, опитва се да направи фигурата и тръгва надолу.

Ангел Борисов обясни, че друг фактор в тази ситуация е и загубата на скорост. Така самолетът е изпаднал в т.нар. Вертикален свредел, започнал е да се върти около вертикалната ос, след което е последвал сблъсък със земята.

Експертът посочи, че ръководител-полети е трябвало да предупреди пилотите, че са достигнали под зададената височина за изпълнение. Борисов изключи категорично вероятността самолетът да е имал техническа повреда, която да е довела до трагедията именно заради начина, по който самолетът е паднал.

Целия разговор вижте във видеото.