Euronews Уикенд

Мъж изби семейството си и още 7 души в Черна гора

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Мъж изби семейството си в черногорския град Цетине, включително двете си деца, а по-късно откри огън на улицата, прострелвайки още 13 души, 7 от които смъртоносно.
Полицията е убила извършителя на кървавото деяние, 34-годишен местен жител. Убийствата шокираха малката балканскастрана. Засега са неизвестни мотивите на убиеца. 

 

Тъжен ден за Черна гора. Днес загубихме 11 души, наши сънародници, включително 2 деца. 

Зоран Бърджанин, директор на полицията

Той даде и повече подробности за инцидента. В петък около 15:40 ч мъж на 34 години с инициали В.Б. от град Цетине, застрелва семейството си в своята съща в квартал Медовина. Използвал е ловна пушка. Убива двете си деца – на 8 и 11 години, ранява майка им, която по-късно почива в болницата. След това мъжът излиза от къщата и открива огън по хората на улицата. Убива още 7 души и ранява шестима. Отзовалите се екипи започват престрелка с него и го убиват. Един полицай е сериозно ранен. На този етап не знаем причините, провокирали убиеца да извърши този отвратителен акт. 

 

По стечение на обстоятелствата бях на местопрестъплението. Дори не мога да говоря за преживяното. Ще остане огромна травма. Никой не може да върне тези хора, тези деца. Нереално е, все още не можем да осъзнаем случилото се. Целият град скърби със семействата на убитите. 

Младен Задрима, свидетел

Смята се, че семеен спор е бил в основата на престъплението. Премиерът на Черна гора Дритан Абазович заяви, че случилото се е "невъобразима трагедия". Молим се за ранените, нашите мисли и молитви са със семействата на жертвите, каза той. В страната е обявен тридневен национален траур заради трагедията.