Култура

Как ще възкръсне за публиката залата в Народно читалище "Братя Миладинови-1917"?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Читалище “Братя Миладинови” в Княжево започна дарителска кампания за ремонт на най-голямата му зала. Читалището е основано преди повече от 100 години, а в изграждането му се включват местни дарители.

През 1917 г. в една от стаите на тогавашната спиртна фабрика, е учредено тогавашното княжевско читалище. През 1923 друг княжевец, Димитър Съселов, дарява своя имот за сграда на читалището. Този имот е на мястото, на което сме сега. През 1964 се построява тази амфитеатрална зала, която е с Впечатляващите размери от 500 кв.м, с около 500 амфитеатрално разположени места. Залата е проектирана и изпълнена с естествена акустика, а интересното е, че преди цялата зала е била озвучавана с едва две колонки от 7 вата.

Атанас Рангелов, председател на читалището

Близо 40 години обаче впечатляващата преди това зала не се използва и тъне в разруха.

През 80-те години на миналия век, управата на читалището, изисква сградата да се раздържави, през това време обаче сградата се стопанисва от фирма с дейност киноиндустрия. При тяхното напускане те изнасят абсолютно всичко- столовете, изтръгват кабелите, свалят ламперията, премахват подовата настилка и оставят залата в състояние на тухла и бетон.

Атанас Рангелов, председател на читалището

Това не затваря читалището, напротив. То продължава да разширява дейността си, макар и да не му достига пространство.

 

Правим много тържества и проекти и всичко това се случва в една много малка зала от 70 места. Сцената също ни е много малка и мечтата и на родители, и на деца, и на целия екип на читалището, бих казала на цялата общност, е тази сцена да може да се използва, за да се случва всичко това, което ние правим. Всички сме един екип и всеки за нас е много важен.

Росица Велева, секретар на читалището

Днес мечтата за ремонт на амфитеатралната зала е напът да се сбъдне благодарение на дарителска кампания и подкрепа от Министерството на културата и Столична община.

Преди броени дни гости и съмишленици на читалището видяха как ще изглежда най-голямата му зала след нейната реставрация. Автор на проекта е арх. Десилава Димитрова.

В ефира на "Добро утро, Европа" арх. Димитрова разказа, че е останала изключително впечатлена от историята на залата - от място с изключителни акустични качества, през 90-те години тя се превръща в склад за дървен материал. 

Целия разговор вижте във видеото.