Общество

Епидемиолог: За пореден път към края на лятото и началото на есента се наблюдава пик на Covid-19

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Covid-19 се завърна: какво е различното сега? И кога е най-доброто време, в което да се ваксинираме срещу грип и коронавирус? Говори в ефира на "Добро утро, Европа" епидемиологът доц. Христиана Бацелова. 

"Наистина 60-65% от всички случаи са Covid-19 в момента. Вижда се, че от лятото, от август месец така се увеличиха рязко случаите на Covid-19, както и на тези, които имат необходимост да бъдат хоспитализирани. Това се случи и в други държави, така че България не е изключение. За поредна година виждаме, че Covid-19 към края на лятото и есента води до един пик", обясни доц. Бацелова.

"Всеки, който не желае да боледува, е добре да се ваксинира. В момента в България има новата адаптирана ваксина срещу JN.1, подвариант на Omicron, и тя осигурява добър имунитет срещу циркулиращите варианти. Особено тя се препоръчва за лица, които имат хронични заболявания във всички възрастови групи", сподели тя. 

"Двете ваксини са напълно съвместими. Могат да се приложат в един ден, може да се приложат без някакъв необходим минимален интервал, когато е възможно. Като цяло тази година ваксините срещу Covid-19 дойдоха по-рано. Миналата година започвахме към октомври месец да ги поставяме, а тази година още от септември. Правилният момент за поставяне на ваксина срещу грип е октомври месец", посочи доц. Бацелова.

 

Целия разговор вижте във видеото.