Свят

Съветите на медиците: Covid-19 все още е опасен, ваксинирайте се

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

С наближаването на грипния сезон и нестихващите случаи на COVID-19 в някои части на САЩ, здравните експерти призовават американците да си направят актуални ваксини тази есен. Дори да сте млади и да нямате здравословни проблеми, медиците предупреждават, че ваксинирането срещу респираторните вируси трябва да бъде усилие на цялата общност.

Понякога ще се замислим само за това какъв е рискът за нас. Но това, което знаем, е, че трябва да мислим и за риска за близките ни, за тези, с които общуваме всеки ден. И така, ние насърчаваме хората да се ваксинират срещу COVID-19 не само заради себе си, но и заради членовете на семейството или за тези от общността, които са с отслабен имунитет, което означава, че имунната им система не работи толкова ефективно, за тези, които са рискова категория, тези които са с много хронични заболявания или възрастните хора.

д-р Майкъл Найт, заместник-главен директор в Университетската болница „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон

Предлаганите ваксини не са бустери - те не са просто поредната доза от миналогодишната защита. Коронавирусът и грипът са бегълци, които постоянно мутират, за да избегнат имунната защита на организма, така че и двете ваксини се преформулират всяка година. 

Виждаме различни щамове, които се появяват на всеки няколко месеца. Виждаме различни щамове, защото вирусът продължава да се движи сред хората. И всеки път, когато има нова инфекция, се увеличава възможността за нова мутация.

д-р Майкъл Найт, заместник-главен директор в Университетската болница „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон

Въпреки че COVID-19 не попада в заглавията на вестниците по същия начин, както преди, важно е да се помни, че той все още циркулира.

„Хората все още умират от COVID-19. Разбира се, ние не говорим толкова много за това, защото в света се случват и други неща. Но хората все още губят живота си“, категоричен е д-р Найт.

Въпреки потенциалния риск от заразяване за неваксинираните, да се накарат повече американци да се ваксинират се оказва предизвикателство. Миналата година само 23% от възрастните са се инжектирали срещу COVID-19.