Свят

Намушкаха с нож заплашвания от Иран писател Салман Рушди

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Салман Рушди, писателят, чието творчество доведе до смъртни заплахи от страна на Иран през 80-те години на миналия век, беше нападнат в петък, когато се готвеше да изнесе лекция в САЩ. Съобщава се, че е бил намушкан няколко пъти с нож.
Репортер на „Асошиейтед прес“ е станал свидетел как мъж нахлува на сцената на института "Чаутаука" в западната част на щата Ню Йорк и напада Рушди, докато той се представя. 75-годишният автор бил бутнат или паднал на пода, а нападателят е бил задържан. Рушди бързо е заобиколен от малка група хора, които вдигнали краката му, вероятно за да изпратят повече кръв към гърдите му.

 

APTOPIX Salman Rushdie Assault 22224541304561 Рушди бързо е заобиколен от малка група хора, които вдигнали краката му. Снимка: АР

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул заяви, че Рушди е жив и "получава необходимите грижи". Рушди беше откаран с хеликоптер в болница, но полицията съобщи, че състоянието му все още не е известно.
Андрю Уайли, говорител на Рушди, каза в изявление по електронната поща, че "Салман е опериран", но не е споделил повече подробности.
Стотиците хора в публиката бяха евакуирани.

Мислех, че беше намушкан с нож около шест-осем пъти, преди да успеят да хванат извършителя.

Стейси Шлосер, очевидец

Полицията не посочва мотив за нападението и не е ясно какъв вид оръжие е било използвано.
Книгата на Рушди "Сатанински стихове" е забранена в Иран от 1988 г., тъй като много мюсюлмани я смятат за богохулна. Година по-късно покойният ирански лидер аятолах Рухола Хомейни издава фетва, или указ, в който призовава за смъртта на Рушди.

 

За всеки, който убие Рушди, е предложена награда от над 3 млн. долара

Правителството на Иран отдавна се е дистанцирало от указа на Хомейни, но антирушдистките настроения продължават да съществуват. През 2012 г. полуофициална иранска религиозна фондация увеличи наградата за Рушди от 2,8 млн. долара на 3,3 млн. долара.
Тогава Рушди отхвърли тази заплаха, като заяви, че няма "никакви доказателства" за това, че хората се интересуват от наградата. Същата година Рушди публикува мемоарите "Джоузеф Антон", посветени на фетвата. Заглавието идва от псевдонима, който Рушди е използвал, докато се е укривал.
Рушди става известен с романа си "Децата на полунощ", отличен с наградата "Букър" през 1981 г., но името му става известно в цял свят след "Сатанинските стихове".
Институтът "Чаутаука", разположен на около 55 мили югозападно от Бъфало в селски район на Ню Йорк, е известен с летните си лекции. Рушди е говорил там и преди.