Култура

Красимир Стоев, синоптик: През октомври ще имаме чести нахлувания на по-студени въздушни маси

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Днес ще е последният истински летен ден, а от утре рязко идва застудяване. Подробности за времето, което ни очаква през октомври споделя Красимир Стоев, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология.

"Днес е последният ден с толкова високи температури от поредицата доста топли дни. Дори максималните температури днес ще бъдат с градус по-високи от вчера и на места в страната ще достигат 34-35 градуса", посочи Стоев.

"През октомври ще имаме чести нахлувания на по-студени въздушни маси. Дали ще достигат точно до нас, не мога да гарантирам, но в голяма част от Европа октомври ще е по-хладен от обичайното и с доста повече валежи. Причината е този тропичен циклон", коментира той.

"Още от сутринта в Северна и Западна България вятърът ще се ориентира от северо-запад. Ще започне да нахува студен въздух. Ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи в Западна и Централна България. Ще има и гръмотевична дейност утре. Рязко понижение на температурите", обясни още Красимир Стоев.

"За утре ще има предупреждения за опасно метеорологично време. Така че зрителите трябва да са подготвени. Изобщо жълт и оранжев код се очакват за утре. Валежите на места ще достигат до 65 литра на квадратен метър", допълни Стоев.

 

Целия разговор вижте във видеото.