Общество

Започва специализирана полицейска операция за осигуряване на спокоен изборен процес

От Euronews България Euronews България
Atanas Ilkov BGNES (1) Снимка: BGNES

Три са образуваните досъдебни производства и три са постъпилите сигнали за изборни нарушения. Две са задържаните лица. Това заяви на брифинг служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков по повод предприетите от МВР организационни мерки за осигуряване на спокоен и сигурен изборен процес, предаде БГНЕС.

Вътрешният министър отбеляза, че още с встъпването си в длъжност е поел отговорността МВР да гарантира честни и прозрачни избори и да не бъде допуснато изкривяване на процеса.

От днес е открита денонощна телефонна линия за подаване на сигнали от граждани, които са свързани с изборния процес и всички данни за купуване и продаване на гласове.

Илков отбеляза и Географската система, която в реално време показва данните от постъпването на сигнала до проверката и резултатите от нея.

В изборния ден и преди него ще бъдат обособени мобилни екипи от Главна дирекция "Национална полиция".

"Там, където имаме съмнения за зависимости и недостатъчно подготвеност и компетентност, служителите от ГДНП ще извършват проверки, след което ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура", каза вътрешният министър.

Илков обърна внимание и на подписаното споразумение между МВР, ДАНС и Прокуратурата за създаване на Национално междуведомствено звено за изборите.

"На Националното съвещание, което проведохме в МВР бяха поставени задачи на ръководителите на областните дирекции онези лица, които по някакъв начин са били ангажирани с купуването и продаването на гласове отново да бъдат изведени на преден план", добави той.

Илков съобщи, че е създаден е и национален оперативен щаб в МВР, който ще координира всички действия преди, по време на и след изборите, свързани с безпроблемно транспортиране на всички изборни книжа, охрана на обществения ред, пътната безопасност.

"Ние трябва да осигурим тази безопасност на нашите граждани", подчерта той.

Вътрешният министър обяви, че всяка седмица до началото на изборите ще бъде изнасяна информация относно действията на МВР – задържани лица, в кои райони са провеждани действия, какви са резултатите.

Илков съобщи, че са образувани 3 досъдебни производства и 3 са постъпилите сигнали за изборни нарушения. "2 са задържаните лица", допълни той.

По отношение на Шенген и миграционния натиск, Илков посочи, че много активно работят през последната седмица във връзка с членството в Шенген, като подчерта активната съвместна работа с румънския си колега и традиционно добрите ни отношения с Турция, която се явява един добър наш стратегически партньор за овладяване на миграционния натиск.

"Изключително важно е взаимодействието както с Румъния, така и с Гърция. Не на последно място е и взаимодействието със Сърбия, така че и със сърбите имаме една добра комуникация и това взаимодействие ще продължи и за в бъдеще", каза още той.

Попитан кой изпълнява функциите на главен секретар на МВР, вътрешният министър отговори, че към настоящия момент няма назначен главен секретар и изпълняващ функциите е директорът на ГДНП Мирослав Рашков.