Добро Утро, Европа

Назначават по спешност спасители в Бургаска област

От Георги Колев Георги Колев Редактор

В Бургаска област спешно назначиха допълнително водни спасители на неохраняеми плажове. Превенцията е с оглед на силното мъртво вълнение.
Характерното за август месец „мъртво вълнение” тази година подрани със няколко седмици и успя да вземе живота на плажуващи на различни места по плажната ивица на родното крайбрежие. Какво представлява „мъртвото вълнение” и защо водата дърпа със страшна сила дори и тези които могат да плуват?

 

В момента може да видите, че почти няма вятър, но пък си има вълнение от тези въздушни течения, които подкопават дъното. Получават се дънни ями, дупки и морето започва да дърпа и това се получава мъртво вълнение или сулган, по моряшки език.

Петър Русев, спасител

Само дни след преназначаването си областния управител на Бургас Мария Нейкова подписа договорите за частично обезпечаване на водноспасителната дейност на безстопанствен плажове, които са изключителна държавна собственост. Обществената поръчка е обща стойност 244 596 лв. без ДДС.

 

Моето лично убеждение обаче като областен управители като гражданин е, че тези договори следва да бъдат подписвани не когато сме в разгара на сезона, тоест в началото на годината или при стартирането на сезона. Но към днешна дата, хората са спокойни защото подписахме договорите за водното спасяване.

проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас

От следващата седмица морски гардове ще патрулират на 9 плажа на територията на областта. Това са общественозначими плажове като ивиците в Иракли, Поморийска коса, Сарафово юг, Крайморие юг-2, Алепу, Корал, Созопол запад-1, Царево-Василико и Черноморец.

 

На територията на нашата община има доста плажове, които са неохраняеми а са предпочитано място от граждани и туристи за къпане. Така че това е една прекрасна идея. тъй като вече има изградена система от водноспасителна служба, има и съответния брой необходим спасители. Но това е ангажимент на самите сключили договори фирми и хубавото е че те са хора професионалисти, голяма част от тях са и наши бивши колеги, които познават в детайли водното спасяване.

Виолета Радева, началник на БЧК Бургас

Спасителните постове ще бъдат оборудвани с инвентар и ще останат до 30 септември с работно време от 8 до 18 часа. На останалите неохраняеми плажове ще бъдат поставени обозначителни табели, за плажуващите.