Икономика

Заместник-министър на туризма: Това е най-добрият летен сезон след пандемията

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Какво отчита туристическият бранш след изпращането на лятото, какви проблеми изплуваха и каква е гледната точка на Министерството на туризма коментира в ефира на "Добро утро, Европа" Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма. 

"По статистически данни изпращаме един добър сезон. Имаме ръст с 5,2% спрямо миналата година и 6,3% спрямо 2019 г. Това е най-доброто лято, най-добрият летен сезон след пандемията и сравнено с предпандемичната 2019 г. дори е по-добре. За периода май-юли 2024 г., т.е. настоящата година, ние имаме повече от 3 милиона регистрации на туристи", посочи Георгиева.

"Проблемът на свързаността е тема, която заедно с колегите от Министерство на транспорта и съобщенията разработваме. Мога да дам съвсем конкретен пример. Предстои ни среща с норвежките авиолинии. Линията работеше като сезонна. Надяваме се с разговори, с влиянията и лостовете на държавата да се опитаме да направим линията целогодишна, защото считаме, че в Норвегия и в останалите страни от Скандинавия има резерв на развитие именно на специализираните видове туризъм в България", обясни тя.

Целия разговор вижте във видеото.