Политика

Политолози: Намираме се пред имплозия на партийната система

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Реалната предизборна кампания започва след броени дни – на 27 септември. Но кандидатите за парламента вече са подредени и листите са регистрирани. Предстои месец, изпълнен с обещания, дали ще има скандали – ще видим, но страстите са достатъчно разгоещени. Политолозите проф. Мария Пиргова и доц. Иво Инджов представят техния анализ на събитията в ефира на "Добро утро, Европа". 

"Тези избори са избори за запазване на статуквото по всякакъв начин. Те не са избори за промяна или за управление на страната по нов начин. Тези избори изпълняват една съвсем формална задача по Конституцията, като не се съставя редовно правителство, процедурите си вървят. А партиите са необоспокоявани от никого. Те нямат никакъв интерес да променят нещо, да променят листи или да представят пред избирателите нещо ново.
Те имат достатъчно интерес от ниска избирателна активност и повтаряме един и същи процес, докато нещата в света, около нас, вътре в нас се изяснят", коментира проф. Пригова.

"Тази партийна система, която съществува в момента, е с изчерпан капацитет. Намираме се пред имплозия на партийната система. Големите партии станаха средноголеми, средните са малки, някои изчезват, други ще се борят. Традиционни участници в прехода, знакови партии, ще се борят за влизане в парламента съвсем скоро време на някои от следващите избори. Безидейност господствова в партиите. Няма ясни идеологически различия в тях, които да мобилизират електората. Няма и поляризация в политическото пространство", посочи доц. Инджов.

"Пеевски е един ситуационен дразнител. Едно акутно заболяване на българската политическа система. Но имаме и такива заболявания, които са много по-дългосрочни", допълни той.

"С ликвидирането на КТБ и раздаването на парите на целия политически елит, този политически елит фалира. Той вече не е политически елит. Това е класа за разпределяне на пари", посочи проф. Мария Пиргова.

"Трябва да се реабилитира значението на политиката, като нещо, което решава проблемите на обществото, гарантира правата на малцинствата. Трябва да се върне вярата в политиката", сподели доц. Иво Инджов.

 

Целия разговор вижте във видеото.