Общество

Елена Йончева: Работи се по освобождаването на българите в Йемен и то ще бъде съвсем скоро

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

10 месеца българите от кораба Galaxy Leader – капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов са при хутите заедно с екипажа на плавателния съд. Евродепутатът Елена Йончева споделя в ефира на "Добро утро, Европа" за срещите си в Йемен за завръщането им у дома.

"Те действително са големи и куражлии. Вече повече от десет месеца са в Ходейда. Когато ме посрещнаха казаха, първо не могат да повярват, че има български граждани при тях, дошъл да ги види и казаха - смятахме, че са ни забравили. Те се намират в тежки психологически условия, въпреки че се грижат за тях, получават необходимата храна, необходимите лекарства, но психологическия шал от цялата неизвестност какво ще се случи в утрешния ден е много тежък", коментира Йончева.

"Тук ще се работи по тяхното освобождаване и това освобождаване ще бъде съвсем скоро. Те ще се завърнат от дома, в това ме увериха", подчерта тя.

"Аз първите 3 месеца, след като бях задържани българите, пробвах да говоря от трибуната на Европейския парламент, че трябва Европейският съюз да бъде ангажиран. Държах речи, писах писма до Борел, срещах се с Борел.
Имах поредица месец между ноември и март. И видях, че от това нищо не се получава. Тогава реших да постъпя така, като се постъпва и в журналистиката - да се установи директен контакт с хората, откоито зависи освобождаването, 
да им се изложат аргументите, да има чуваемост", допълни Йончева.

 

Целия разговор вижте във видеото.