Свят

Фермерите в руската Курска област продължават с прибирането на реколтата

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Фермерите в руската Курска област продължават с прибирането на реколтата въпреки нападенията на Украйна в региона. Това съобщи руската държавна телевизия. През последните седмици Киев изпрати свои сили в Курск в рамките на най-голямото нахлуване на руска земя след Втората световна война. Този ход отчасти е опит да се принуди Русия да изтегли войските си от Донецкия фронт. С военна каска и бронежилетка, Борис Артамонов всеки ден кара трактора през нивите си в град Рилск, докато продължава с прибирането на реколтата.

Не бих оставил нивите си за нищо на света.

Борис Артамонов, тракторист

По данни на руските медии в района на Рилск, който през 2023 г. е имал почти 30 000 жители, са останали около 9000 души. Някой обаче се страхуват за живота си. 

Прозорците са покрити, защото се страхуваме, че пекарната може да бъде нападната заради светлината. Работим без прекъсване.

Олга Танченко, собственик на пекарна

Междувременно се съобщава, че на руските сили е възложено да изтласкат украинската армия от Курска област до средата на октомври - или за по-малко от месец. Също така им е било казано да установят „буферна зона“ в украинските гранични райони в Североизточна Украйна до края на същия месец. Експертите твърдят също, че украинските сили може да се нуждаят и от допълнително снаряжение, ако искат да продължат офанзивата си в Курска област.