Общество

Образователният министър: Ще се стремим към максимално присъствена година

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Sasho Penov Служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Снимка: БГНЕС

Ще се стремим към максимално присъствена учебна година.

Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, който представи своя екип в Министерството на образованието и науката (МОН).

Министърът отбеляза, че има две кризи, които биха ни сполетели през предстоящата учебна година – влошаване на епидимичната обстановка и на енергийната ситуация.

Проф. Пенов обясни, че са в тесен контакт с Министерството на здравеопазването, с което поддържат диалог относно възможните мерки според актуалната ситуация. Ще се ръководим от принципа максимално присъствие в образователните институции при полагане на грижа за здравето както на децата и студентите, така и на учителите и преподавателите, каза той и допълни, че това ще зависи от обективната ситуация.

По отношение на енергийната обстановка той отбеляза, че средства за провеждане на държавната политика ще се осигурят, а друг е въпросът от фактическата ситуация с наличността на отоплителните материали. Мисля, че средствата не са проблем на държавата, за да се осигури нормалното протичане на учебния процес през зимните месеци, допълни Пенов.

Пенов отбеляза, че първата програма, която е одобрена от Европейската комисия е ОП “Образование” и допълни, че това е благодарение на работата на предходните екипи, които са ръководили МОН. Другият стратегически приоритет е работата по Националния план за възстановяване и устойчивост. По думите му целта е да не се забави изпълнението на тези дейности, за да може средствата да бъдат насочени към образованието. Министърът каза, че общо над 3,5 млрд. лв. се очаква да влязат в сферата на образованието по двете – оперативната програмата и плана. Според него това е сериозна сума за подпомагане на сектора и важните целиви политики на държавата в подготовката на следващите поколения.

 

Приоритетно сред най-близките цели на служебния министър е обезпечаването на началото на учебната година

Като част от краткосрочните цели министърът смята да активира и дейността по механизма за обхвата на децата, подлежащи на обучение. Друга задача, към която ще бъде насочена работата на МОН е събирането и анализирането на информацията за обучението на българите в чужбина.

В сферата на висшето образование наблюдаваме и обсъждаме мерките, които са планирани и вече подлежат на обществено обсъждане, за да видим какво е състоянието им, отбеляза още той. Министърът посочи, че е разговарял с председателя на Съвета на ректорите, включително и по въпроса за повишаване на минималното заплащане на най-ниската академична длъжност - асистентската. Пенов добави още, че с целия състав на съвет ще се срещне на 16 септември.

Министърът посочи, че се е срещнал с почти всички социални партньори, с които са обсъдили текущите проблеми и задачи.

Министърът представи своите заместници - проф. Албена Чавдарова, Надя Младенова и Мария Гайдарова, както и началника на кабинета си - Димитър Здравков.

Проф. Сашо Пенов напомни, че те стриктно ще спазват разпоредбите на Конституцията и решенията на Конституционния съд, свързани със служебното правителство. Той допълни, че са обвързани да продължат стратегическите цели, поставени от държавата и обществото в областта на образованието и науката.