Общество

Министърът на културата: Започваме отново битката за бюджета

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Minekov Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Снимка: БГНЕС

Започваме отново битката за бюджета на министерството.

Това заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който представи екипа и приоритетите си в сферата на културата, предаде БГНЕС.

"Ще направя така, че всички добри намерения да се превърнат в задължения", обеща той. По думите му следващият министър на културата ще бъде задължен да изпълни всичко важно.

"Всички, които обещаха покачване на бюджета, забравиха за какво става дума", каза още той и уточни, че онова, което го притеснява е, че голяма част от бюджета няма да бъде използвана до края на годината.

 

Има цифри, които изключително много ме тревожат. Изключително ниско е постижението в разходи по отношение на министерството, както и по отношение на приходите. Само разходи на Министерството на културата са 8%.

Минеков допълни, че са заделени за капиталови разходи 55 милиона по отношение на 30 юли 2022 г., процентът на изпълнение е 0%. По думите му числата са смущаващи. „С какви очи ще отида при министъра на финансите, който ще забележи, че има огромни неизползвани средства, за да му поискам увеличение на бюджета“, попита Минеков.

Той заяви, че не са дадени средства за теренни археологически проучвания. „Няма ги средствата за консервация и реставрация, няма ги средствата за фестивали и събития“, подчерта културният министър и уточни, че няма нито лев финансиране за подводна археология, където бюджетът от 220 000 е бил качен на 900 000 лева. По думите му на хора, които са започнали проучванията си без средства, им е поискан отчет, което е също притеснително.

 

Останалите приоритети на Министерството на културата, са търсене на мощно финансиране за реализирането на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край Созопол, откриване на културен център в Тирана, Албания, съответно това ще доведе и до реализиране на културен институт на Албания в София

Друг основен приоритети е и Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Липсват дирекции в структурата на института, не достигат щатни бройки, недостиг на експерти, поради ниско възнаграждение, несъответстващо на отговорността и необходимата квалификация, са само малка част от констатираните проблеми.

Можем ли да се надяваме, че ще привличаме специалисти с начална заплата 900 лева“, попита Минеков и уточни, че месечното възнаграждение на музейните работници също е приблизително 900 лева и те бягат от подобно заплащане.

 

Регистър на независимите артисти е също един от приоритетите на Министерството на културата

Той подчерта, че бъдат предприети и законодателните инициативи от миналата година.

Направихме инициативни групи, които да подготвят промени в Закона за културно наследство, в Закона за закрила и развитие на културата и в конкретност Фонд „Култура“, който е част от закона, В закона за авторски права. Закона за радио и телевизия ще създадем по някакъв начин една дискусия, тъй като там има много противоречия. Има запознати със закона, които искат да се направи нов закон, възможно е и това да се случи, но изисква много време. И, естествено, трябва да се извършат промени в Закона за филмова индустрия и правилника към закона“, каза още той.

По повод застрашения статут на град Несебър, Минеков заяви, че обещаните промени не са влезли в Народното събрание. „При тези обстоятелства Несебър много скоро ще бъде обявен със застрашен статут на Световното културно наследство. Вероятно това ще се случи в идните месеци. Това за мен ще е страшен срам. То е срам за цяла България“, каза той и допълни, че това вероятно ще се случи до април 2023 г. Това ще даде отражение върху туризма, ще ни попречи да търсим помощ от ЕС, към нас ще има недоверие”, съобщи опасенията си служебният министър на културата.