Цвят

„Градината на кактусите Тийман“: Посетителите могат да видят над 150 вида растения

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Наречена на името на немския си основател Ханс Тийман, „Градината на кактусите Тийман“ е една от най-големите по рода си в Африка. През 60-те години на миналия век Тиеман пренася в Мароко семена и растения от родната си Германия и ги засажда в Маракеш, където намира почвата и климата подходящи за растежа им. Основана през 1964 г., градината започва с ограничен избор от растения, но с течение на времето се разширява.

Той избра Маракеш заради метеорологичните условия. По онова време времето беше наистина идеално за кактуси. Близостта между Европа и Маракеш също беше фактор.

Магдалена Тиман, управител на „Градината на кактусите Тийман“

Днес градината включва повече от 150 различни вида кактуси. Тя е известна със своето биоразнообразие, а растенията в нея се различават по размер и форма - от малки кактуси до гигантски растения, които достигат голяма височина.

Това не са просто красиви кактуси в градината ви. Те имат и плодове, които могат да се използват за различни цели. Например за грижа за кожата, а също и да се ядат като плод. Важно е да кажа, че промените в климата, особено климата на Мароко също влияят на тези растения.

Магдалена Тийман, управител на градината с кактуси „Тийман“

Кактусите са силно приспособими към суха среда, което им позволява да се развиват добре в горещия и сух климат на Маракеш. Учените твърдят, че растенията са важни елементи на пустинните екосистеми като източници на храна и вода за флората и фауната. Те са и източник на храна и строителни материали за местното човешко население.

Градината на кактусите Тиман разчита на устойчиви методи на земеделие. Растенията се напояват, без да се разхищава вода. Това е особено важно в Маракеш, който страда от недостиг на вода. Фермата привлича много посетители, особено туристи, които се надяват да открият кактусите и да се насладят на пейзажа.