Политика

"Продължаваме промяната" изпрати "джентълменското писмо", ГЕРБ потвърди, че е против прибързаното законодателство

От Euronews България Euronews България
GERB BGNES Снимка: БГНЕС, архив.

Нова доза напрежение между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. Изпълнителният съвет на ПП разпространи до медиите т.нар "джентълменско писмо", което адресира до ГЕРБ вчера. От партията им отговориха с позиция. 

 

Изпълнителният съвет на ПП “Продължаваме промяната” изпрати писмо до ПП ГЕРБ с аргументи какво ще загуби България, ако не бъдат приети трите антикорупционни закона в 50-ото Народно събрание.

“Ако не ги приемем, се блокират средствата за: одобрените за саниране сгради; ново оборудване в болниците; ремонти и нови кабинети в над 100 училища; хеликоптерите за спешна медицинска помощ; бързи влакове за БДЖ; изграждането на индустриални паркове; подпомагане на бизнеса за закупуване на нови машини и много други необходими на България проекти за над 10 милиарда лева", пишат от "Продължаваме промяната".

"Алтернативата е да обявим на българските граждани и българския бизнес, че тези 10 милиарда лева няма да бъдат инвестирани в икономиката и хората в България – и това е цената, която България ще плати, за да запази своите корупционни практики", се посочва в писмото.

От ГЕРБ отговориха с позиция, в която повтарят, че са против прибързаното законодателство, предлагано от "Продължаваме промяната", което "създава само проблеми, а не дава решения".

„Припомняме, че през последните 4 години имахте множество възможности да приемете законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Година и половина кабинетът “Петков” имаше и пълно мнозинство в Народното събрание по време на управлението Ви с БСП и ИТН - време е да отговорите защо тогава не приехте въпросните закони и не осигурихте на България 10-те милиарда от ПВУ. Прехвърлянето на отговорността в момента заради липсата на действия от Ваша страна е манипулативно и не отговаря на истината“, подчертават от ГЕРБ, прилагайки към отговора до ПП и управленската си програма.