Свят

Край на COVID-19: Северна Корея обяви победа над коронавируса

От Euronews България Euronews България

Три месеца след като регистрира първия случай на заразен от коронавирус, Северна Корея обяви, че е победила COVID-19. Лидерът на страната Ким Чен Ун отмени въведените в средата на май противоепидемични мерки, но предупреди, че Пхенян трябва да поддържа "здрава като стомана преграда срещу епидемията".

Междувременно сестрата на севернокорейския лидер обяви, че брат ѝ е имал симптоми на треска. И oбвини Южна Корея, че е внесла коронавируса в Севера с изпращането на пропагандни листовки през границата.

Южнокорейските марионетки все още пращат листовки и мръсни предмети на територията ни. Презрените южнокорейци са главният виновник, който грубо наруши безопасността на хората ни, причини болка и притеснение на милиони родители, които трябваше да изтърпят трудностите, за да защитят живота на децата си.

Ким Йо Чен, сестра на Ким Чен Ун

От Пхенян не поддържат точна статистика на заразените с COVID-19. Вместо това се съобщаваше дневният брой на пациенти "със симптоми на треска", като той достигна до близо 5 милиона - до края на юли, когато властите спряха да регистрират официално новите предполагаеми случаи на инфекция.

Според статистиката от началото на пандемията броят на починалите е 74, като вече няма нито един заразен. Заради липсата на независими данни обаче Световната здравна организация изрази съмнения за ситуацията в страната.