Политика

Радев призова ЦИК да следи за стриктното спазване на Изборния кодекс

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES Президентът Румен Радев. Снимка: БГНЕС

„Очаквам ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Избирателния кодекс. Тя е основният орган, отговорен и за организацията, и за провеждането на изборите. Но следва да бъде подпомагана и от правителството, от всички институции, дори и от партиите.“ Това каза президентът Румен Радев, който участва в тържественото отбелязване на 60-годишнината от обявяването на Раднево за град, предаде БГНЕС.

"Вижте, тук вече не става въпрос само за вътрешнопартийни драми и за предизборна кампания, а за съдбата ни като държава. Ясно е, че ако едно общество продължава да се отнася с безучастие и да се снишава пред явните безобразия в обществото, то е обречено на разпад. Примирението със заграбването и унищожаването на бизнеси, с покваряването на цели институции и превръщането им в бухалка, с отявлената корупция, с чадърите над основните герои за грабежа на века - КТБ - всичко това ни доведе до състоянието, в което сме днес", каза още Радев.

А именно - в Народното събрание да проникват тежко компрометирани фигури с вълчи апетит да се разпореждат с държавните ресурси и със съдбата на българите, допълни президентът. И добави, че опростачването на българското политическо пространство, рейдърското завземане на партиите, притискането и насаждането на страх, и най-отблъскващото и обидно и за интелекта на българите, и за нашите евроатлантически е, че тази гротеска се разиграва зад паравана на евроатлантизма, и то от хора, санкционирани от нашите стратегически партньори за гранд корупция, които с поведение и действия рушат устоите на демокрацията и компрометират европейското ни бъдеще.

Това е голямата българска тема, и очаквам всички институции, служби, прокуратура, НС, партии - ясно да се позиционират по този ключов за бъдещето ни проблем, и да предприемат адекватни действия, призова президентът. "Виждаме, че в момента партии и лидери са се съсредоточили да представят отново красиви програми и проекти - те са необходими; но същите тези партии и лидери са се снишили, и не смеят да се позиционират по този фундаментален обществен проблем. Ако не го направят, всички тези красиви програми са обречени на провал, защото не могат да отговорят на основния обществен въпрос за ширещата се безнаказаност", каза още Радев.