Общество

Историци: Успехът на Съединението се дължи на обединяването на опозицията и управляващите

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Съединението е събитие, което българите постигат самостоятелно, с ясното противопоставяне на Великите сили. Това казаха в ефира на „Добро утро, Европа“ историците доц. Тодор Чобанов и председателят на Държавна агенция “Архиви” доц. Михаил Груев.

Доц. Тодор Чобанов отбеляза, че преди да се случи Съединението, сред българския елит се е обсъждала и възможността Княжество България да се обедини първо с Македония.

Това са били едни много разумни хора, внимателни в своите действия, както във вътрешнополитически, така и във външен план. Те са си давали сметка, че ще се наложи да се водят някакви военни действия по отношение на Южна България и Източна Румелия.

Доц. Михаил Груев посочи, че и самият Захари Стоянов, и хората около него, са си давали ясна сметка, че само с чети и бойни действия няма да успеят да постигнат целите си. Така те са работили и чрез дипломатически способи, както и съюзници в лицето на Източнорумелийската милиция.

Съединението е съвкупност от много фактори, а успехът се дължи на обединяването на опозицията и управляващите - Либералната партия и Народната партия, казаха още историците.

Целия разговор вижте във видеото.