Европа

Референдум за квартирите под наем: Ще забранят ли Airbnb в район на Будапеща?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Budapest Budapeshta Pixabay Снимка: Pixabay

Една от най-строгите мерки срещу платформата за отдаване под наем Airbnb в света ще бъде въведена в 6-и район на Будапеща, ако местните жители гласуват за нея. Общината свика двуседмичен референдум дали частните квартири да бъдат забранени или не.

Жителите на столицата обаче предпочитат по-леки ограничителни мерки, така, че хем бизнес интересите на наемодателите да бъдат защитени, хем това да не е за сметка за спокойствието на гражданите.

Не мисля, че общата забрана е правилният подход, но трябва да има регулации.

гласоподавател

Според районния кмет Тамаш Сопрони, общината няма правна възможност да регулират въпроса по по-малко краен начин.

За съжаление, причината, поради която задаваме въпросът по този начин, е, че нямаме друга законодателна възможност.

Тамаш Сопрони – кмет на 6-и район, Будапеща

В 6-и район в момента частни квартири са повече от 7 на сто от жилищата, или 2200 места. Те генерират огромни данъчни приходи за областта всяка година, но критиците на сегашната ситуация казват, че също така повишават цените на имотите. В центъра на Будапеща има жилищни блокове, в които почти няма останали наематели.

Както в други големи градове, много наемодатели в Будапеща отдават апартаментите си под наем на гости, без изобщо да се срещат с тях. Ето защо безпогрешен знак, че една сграда има много Airbnb, е ако има много кутии с ключове на вратата.

Няма праг за активността на референдума. От общината обещават, че ако гласуват няколко хиляди души, ще издадат постановление на базата на резултата и ако това мнение спечели, тотално ще забранят частните квартири в квартала.

 

За Euronews – Адам Магяр