Политика

Над 15 леви партии подписаха споразумение за изборите, явяват се с името „БСП - Обединена Левица“

От Euronews България Euronews България
BSP Obedinena Levitsa Levica BGNES Снимка: БГНЕС

„БСП - Обединена Левица“ е името на новата лява коалиция, сформирана за предстоящите избори на 27 октомври. Тя стана факт, след като близо 20 политически субекта от ляво-център подписаха коалиционно споразумение, предаде БТА.

По думите на изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров голямото ляво обединение вече е факт. Зафиров обясни, че през следващата седмица предстои да се присъединят още няколко партии към коалицията.

„Сигурен съм, че от днес политическият пейзаж в България е много по-различен, вече има реална алтернатива и тя се нарича „БСП - Обединена Левица“, заяви Зафиров.

Преди подписването изпълняващият функциите председател посочи, че в политиката няма място за „аз“, има място за „ние“.

Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов съобщи вчера, че над 20 партии ще подпишат днес коалиционно споразумение.

По-рано днес от пресцентъра на БСП обявиха, че Административен съд - София град е потвърдил решението на Централната избирателна комисия, с което изпълняващият функциите председател Атанас Зафиров е вписан като представляващ коалицията "БСП за България".

Със свое решение ЦИК вече вписа Атанас Зафиров като представляващ коалицията "БСП за България". Решението обаче беше обжалвано от бившия председател и бивш член на партията Корнелия Нинова, припомня БГНЕС.

Междувременно ЦИК отхвърли предложението за отказ за допускане на коалиция „БСП за България“ за участие в новите избори, насрочени на 20 октомври 2024 г. Това се посочва в решение на комисията, публикувано на сайта ѝ.

В решението се посочва, че е постъпило заявление от коалиция „БСП за България“, подписано от Атанас Зафиров Зафиров, заведено под № 2 на 4 септември 2024 г. в регистъра на коалициите за участие в новите избори за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище.

Решението на Административен съд София-град от днес не е окончателно и ще бъде обжалвано пред ВАС, обявиха изключените от БСП Иван Ченчев и Георги Свиленски.

"Още повече това решение се отнася за сега съществуващата коалиция „БСП за България“ и за 50-то Народно събрание, а не за изборите за 51-то и за бъдещи коалиции", коментираха те.