Култура

Нов документален филм представя: "Едно към едно: Джон и Йоко“

От Euronews България Euronews България

Какво може да се добави към историята на Джон Ленън и Йоко Оно? Този въпрос изплувал в съзнанието на Кевин Макдоналд когато му предлагат да режисира нов документален филм за единствения концерт на Ленън след разпадането на „Бийтълс“. Той знаел, че разполага с „нещо ценно“, но трябвало да намери ъгъл, под който да използва материала, който бил внимателно избран от богатото творческо наследство на Ленън.

Дойде ми идеята да е за Ленън и Оно, които седят и гледат телевизия. Джон много пъти е казвал: 'Така научих за Америка. Просто гледах телевизия по цял ден, цяла нощ“.Благодарение на честите си посещения в Америка през 80-те години Макдоналд се идентифицира с чувствата, които известният ливърпулски музикант трябва да е изпитвал, когато се е преместил от Великобритания в САЩ.„Разпознах в това от себе си през 80-те години, когато отидох в Америка за първи път от Великобритания, където имахме три канала, които спираха в 11:30 ч. Вечерта , а националният ни химн звучеше всяка вечер. В Америка 180 канала излъчваха 24 часа в денонощието...

Кевин Макдоналд - режисьор 

Действието на документалния филм се развива в Ню Йорк през 1972 г. и изследва личния и творческия свят на Джон и Йоко, като включва откъси от телевизионни предавания, новинарски ленти, реклами и нечувани телефонни разговори между двойката.В основата на лентатата е благотворителният концерт One to One - единственото пълнометражно изпълнение на Ленън между последния концерт на „Бийтълс“ през 1966 г. и смъртта му.Режисьорът обяснява, че още в началото на процеса е открил, че причината двойката да се премести в Ню Йорк е да намери първото дете на Йоко - дъщеря на име Кьоко, която е била отвлечена от баща си, който е и втори съпруг на Оно, режисьорът Антъни Кокс, през 1970 г.

Това се превърна, според мен, в подтекст на целия филм - за децата, за изгубените и увредените деца.

Кевин Макдоналд - режисьор 

"Едно към едно: Джон и Йоко“ се показва извън конкурсната програма на 81-ия филмов фестивал във Венеция.