Политика

Стефан Тафров: Руското влияние в България трябва да бъде изкоренено

От Euronews България Euronews България

В Москва има един фашистки режим. Режимът на Путин е фашистки и агресивен. Той води кървави войни със съседни страни и е опасност за всяка демократична страна, включително и за България.

Това заяви за Euronews Bulgaria дипломатът от кариерата и бивш депутат от групата на „Демократична България“ Стефан Тафров.

Той е категоричен, че влиянието на Русия в България трябва да бъде ограничено и изкоренено.

„За България е много рисковано да разчита на доставчик като Газпром, който е всъщност геополитическо оръжие на режима на Путин и не действа спрямо някаква търговска логика или международно търговско право, а съобразно някакви политически съображения“, коментира положението в енергийния сектор Тафров.

Намеси ли се политиката в търговията, изгледите не са добри за сигурността на доставките, поради което е много важно България да се разкачи час по-скоро от Газпром.

Стефан Тафров, дипломат от кариерата и бивш депутат от ДБ

По неговите думи има договорени три танкера с газ до Нова година и четири за следващата, като е необходимо усилията на предишното правителство да бъдат продължени.

„Не трябва да се поставят бюрократични пречки пред издаването на съответните разрешения за задействането на терминала за втечнен газ с Гърция“, подчерта дипломатът от кариерата.

Руското влияние е проникнало много дълбоко в българския политически, икономически и обществен живот и това обяснява защо връзката с Гърция не беше построена толкова години от ГЕРБ, които управляваха 12 години.

Стефан Тафров, дипломат от кариерата и бивш депутат от ДБ

Според Тафров „неяснотата на служебния кабинет“ по отношение на газовата връзка с Гърция и осигуряването на алтернатива на газовите доставки от Газпром предизвика недоумение сред много хора, които са подкрепяли президента Румен Радев.

По отношение на бъдещето членство на България в Еврозоната, Тафров смята, че трябва да се предприемат всички необходими действия за приемане на еврото, защото това е стратегически български интерес.

„Докато България не бъде член на Еврозоната, тя няма бъда част от онзи по-тесен клуб страни, които вземат истинските решения в ЕС“, посочи дипломатът.

По думите на Тафров политическите сили, които призовават да се проведе референдум по темата, обслужват интересите на Москва и дори не го крият.

„За тях Русия е по-мила от България и затова е много важно избирателите гласуват по зрял начин на изборите, така че да не им дават възможност да провеждат тази зловредна за националните интереси политика“, заяви още той.

Във връзка с евроинтеграция на Република Северна Македония, дипломатът коментира, че топката е в полето на Скопие.

„България вече не е в изолация. България е част от ЕС и РСМ преговаря с Брюксел, а не с България“, смята Тафров.

Според него разумът диктува ДБ и ПП да се явят заедно на предстоящите предсрочни парламентарни избори през октомври, защото нямат никакви програмни различия и електоратите им се пресичат.

„Тази формула осигурява, че това ще бъде със сигурност първата политическа сила, а голямото привлича и създава една вълна, така че много се надявам ПП да приемат предложението на ДБ и демократичната общност да бъде достойно представена в следващия парламент, излъчвайки първата по големина политическа сила“, отбеляза Тафров.

Целия разговор вижте във видеото.