Политика

Джевдет Чакъров: Доган е добре, но правовата държава е под сериозен риск (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Boyana DPS BGNES Снимка: БГНЕС.

Пореден ден симпатизантите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган се събраха пред двете резиденции - тази в столичния квартал Бояна и на Черноморието в парк Росенец, които Доган обитава повече от 20 години. До недоволството се стигна след като собственикът на имотите поиска те да бъдат освободени, а полиция затвори входа на къщата в София. Според привржениците на ДПС , в сградата в София има лица от охранителна фирма, които могат да унищожат архивите на партията, намиращи се там.

Нормите на правовата държава са под сериозен риск. Това заяви председателят на ДПС (без Пеевски) д-р Джевдет Чакъров.

Симпатизанти и членове на ДПС от цялата страна се събират пред сараите в Бояна. Полицейското присъствие остава силно, като периметърът на охрана е разширен след вчерашните сблъсъци. Прави впечатление, че в първата редица на полицейския кордон, който е закрил входа към сарая, са жени полицайки.

„Едва ли е допустимо в имота, в който живее Ахмед Доган и има договор за наемни отношения, да се влиза в самоуправство. Не знаем кои са тези хора. Голяма част от документите и архива е там. Ние сме силно обезпокоени“, каза Чакъров.

Чакъров заяви, че се е чувал с Доган и е добре, обеща да провери дали има охрана.

„Кого охранява полицията в момента и кого охраняват? Какво охраняват след като има договор, който представихме на полицията? Нашето предложение беше да влезем заедно с полицията и да направим един оглед, да се види документацията. Тук не става дума за имоти, а за погазване на нормални законови рамки. Даже когато се прекратяват наемни отношения, имаме право да си изнесем имуществото и документите“, каза Чакъров.

В ранния следобед Чакъров обяви преустановяване за днес на протестите срещу недопускането на хората на ДПС на Доган до имотите, които станаха известни като сараи.

 

В писмо до медиите бившият транспортен министър Данаил Папазов призова, лицата, които твърдят, че в имотите има документи на ДПС и вещи, да предоставят пълният списък на компетентните органи. Той е категоричен, че ако действително такива бъдат установени, ще окаже пълно съдействие да бъдат предоставени на полицията, за да бъде гарантирана тяхната неприкосновеност. Папазов допълва, че е притеснен от създалата се ситуация, както и от възможността да бъде повредено имущество на дружествата, на които е собственик.

А част от симпатизантите на ДПС в София тръгнаха на шествие по столичните улици. То достигна и до хотел "Берлин", където се предполага, че живее Делян Пеевски.

 

Рано тази сутрин пред летните сараи на Ахмед Доган в Парк "Росенец" пристигнаха организирани с автобуси привърженици на почетния лидер на ДПС. Те заявиха, че са отишли там, за да окажат мълчалива подкрепа на почетния лидер на партията. Полицейското присъствие бе засилено. Имаше патрулни автомобили на входа на лятната резиденция, както и микробус със специализирани полицейски сили. Преди дни Джевдет Чакъров подаде сигнал,че е застрашен животът на почетния председател на партията и поиска държавата да му осигури охрана. След проверка такава вече е осигурена, съобщиха от вътрешното министерство.

 

 

Привърженици на Доган прекараха нощта на палатки в Бояна

Привърженици на Ахмед Доган прекараха нощта в палатки пред дома на почетния председател на ДПС в столичния квартал "Бояна".

От рано тази сутрин се събират привърженици на подкрепящите почетния председател се събират, но те вече нямат достъп до входа на сараите, където има струпване на полиция.

Евродепутатът Илхан Кючюк заяви, че те ще останат там, докато властите подпомагат председателят на парламентарната група Делян Пеевски, който беше изключен по-рано на заседание на Централното оперативно бюро.

„Излизат информации, че вътре в сградата се случват някакви неща. Има голяма неяснота. Тя поражда различни чувства в членовете и симпатизантите на ДПС. Нека да кажа, че това не е просто имот на Ахмед Доган, а място, където сме прекарвали доста време, споделя ли сме емоции, говорили сме за бъдещето на младежката организация. Хора тук са получавали мандати и са става кметове, министри и евродепутати“, обясни Кючюк.

Вчера вечерта стана ясно, че МВР е извършило проверка по сигнал, изпратен на 28 август от Държавна агенция „Национална сигурност“. Сигналът е подаден от Джевдет Чакъров и касае Ахмед Доган. На лицето незабавно е осигурена охрана от НСО и МВР.

Предприети са всички необходими оперативни действия и мероприятия за изясняване на данните, посочени в сигнала. Проведен е разпит на лицето, възприело тези данни, съдържащи фиксиран период от време и място, посочено от подателя на сигнала, информира МВР.

От там казват, че изнесените факти и обстоятелства не се потвърждават, тъй като е установено, че въпросното лице, посочено от подателя, не е било във фиксирания период от време на конкретното място.

Резултатите от проверката са изпратени на компетентната прокуратура.