Спорт

БФС размести програмата в първенството, за да има "вечно дерби" с публика

От Euronews България Euronews България
Derbi Bgnes Снимка: БГНЕС

Футболното дерби между Левски и ЦСКА-София ще се изиграе на 19 октомври на националния стадион "Васил Левски" в присъствието на феновете и на двата тима. Това реши Българският футболен съюз. По този начин бяха разменени два от кръговете в първенството - 8-ми и 12-ти.

Първоначално Спортно-техническата комисия на БФС насрочи „вечното дерби“ от 8-ия кръг на Първа лига за 14 септември на стадион "Георги Аспарухов" без привърженици на гостуващия отбор. От Левски се съгласиха на този вариант, но последва обжалване от страна на ЦСКА-София пред апелативната комисия.

По този начин жертва на решението стават всички отбори от шампионата, които ще трябва да пренаредят програмата си за гостувания и домакинства. Това решение също така е и в контраст с позицията на президента на БФС - Георги Иванов. В радиоинтервю преди седмица той обяви, че е „несериозно“ да се разменят кръгове. Пред журналисти Наско Сираков пък заяви, че всяка промяна би била в ущърб на "сините".

Казусът възникна, тъй като за датата 14 септември националният стадион, където се играят мачовете между Левски и ЦСКА-София, е зает заради концерт на Андреа Бочели. Още през месец март Бочели и екипът му, започват да продават билети, обявявайки датата за музикалното събитие.

През лятото Българският Футболен съюз тегли жребия за новия сезон в първенствеото без да се съобразява с концерта на Бочели. От апелативната комисия заявиха, че не са го направили, тъй като тогава не е имало подписан договор между Бочели и националния стадион, а от стадиона не са съобщили за събитието.