Политика

Радев: Политическата криза ще намери своето решение, когато Народното събрание излъчи ефективно редовно правителство (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev BGNES Снимка: BGNES архив

Въпреки риска от блокаж на държавата, заложен в констиотуционните промени, днес имаме назначено правителство и определена дата за изборите. Политическата криза не е отминала, заяви президентът Румен Радев. Политическата криза ще намери своето решение, когато Народното събрание излъчи ефективно редовно правителство, заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

Президентът настоя борбата с купения вот да бъде издигната в основен приоритет.

Оставам на страна спекулации, на кого принадлежи Атанас Илков. Това ще покажат неговите действия, заяви президентът и подчерта важната роля на МВР по време на предстоящите извънредни парламентарни избор.

Румен Радев и Илияна Йотова пристигнаха в сградата на Народното събрание за клетвата на втория служебен кабинет на Димитър Главчев.

Делян Пеевски: Радев наруши Конституцията, той вече не е президент

Всички партии са на колене пред президента, не знам защо. Той е просто един крадец, аз ще го разоблича. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ДПС и председател на ПГ на движението Делян Пеевски.

Според Пеевски Румен Радев е нарушил Конституцията, като е отказал да подпише указа за назначаване на служебното правителство на Горица Грънчарова-Кожарева.

 

В момента, в който той наруши Конституцията, той на практика не е президент. Ако съдът се произнесе, че президентът е нарушил Конституцията, при нарушения няма нужда от процедура по импийчмънт, коментира Пеевски, макар да отбеляза, че няма как само ДПС да сезира Конституционния съд.

Запитан дали новият служебен вътрешен министър Атанас Илков е "негов човек", както твърдят от ПП-ДБ, Пеевски отговори:

"Като ги слушам, излиза, че всички вътрешни министри са мои, премиерите са мои, само президентът не е мой, а може и той да е мой".

Борисов: Поздравявам Радев и Главчев за споделената отговорност

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави държавния глава Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев за споделената отговорност в тази тежка ситуация и излъчването на кабинет.

„Поздравявам премиера и президента със споделената отговорност. Тези министри най-вероятно са дадени от президента“, каза Борисов и уточни, че част от селекцията от министри на Главчев е дадена от Радев. „В момента тези двама държавници са над ситуацията и излъчиха кабинет“.

Борисов коментира и промените в Конституцията.

„Когато се пише Конституция, трябва всеки детайл да се гледа. В случая днешната Конституция е направена за високо интелигентни и системни политически партии. Ако има такива, няма да има проблем с Конституцията в момента. Днес трябва да се на висотата да защитаваме това, което сме приели“, заяви той.