Европа

Зеленски: Войната трябва да приключи с освобождаването на Крим

От Euronews България Euronews България

Войната в Украйна е започнала с анексирането на Крим и трябва да приключи с освобождаването му, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Коментарът идва след серия от взривове в анексирания от Москва преди 8 години полуостров. Междувременно украинските власти заявиха, че само тази нощ са загинали 21 души при руски обстрел - включително в района на Запорожката атомна електроцентрала.

Стълбове дим се издигат над украинския град Бахмут. Руските сили засилиха офанзивата си в района на Донбас, докато украинските се опитват да спрат настъплението им.

Службите за спешна помощ все още не могат да достигнат най-тежко засегнатите райони и да окажат помощ на ранените. Междувременно Русия и Украйна представиха различни версии за серията от експлозии в Крим. 

От руското министерство на отбраната отричат военновъздушната база в анексирания полуостров да е била бомбардирана. Обясниха експлозиите с детонация на боеприпаси. 

Украинските социални мрежи се изпълниха със спекулации, че базата е била ударена от украинска ракета с голям обсег. 

Съветник на украинския президент Володимир Зеленски отрече Киев да има нещо общо с взрива. 

В традиционното си обръщение самият Зеленски не коментира директно експлозиите, но заяви, че войната е започнала с Крим и трябва да приключи с освобождаването му.

Няма да забравим, че руската война срещу Украйна започна с окупацията на Крим. Русия превърна нашия полуостров, който винаги е бил и винаги ще бъде едно от най-добрите места в Европа, в едно от най-опасните места… Тази руска война срещу Украйна и срещу цяла свободна Европа започна с Крим и трябва да завърши с Крим и неговото освобождение. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Киев и Москва продължават и с взаимните обвинения за обстрела на Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа. 

Междувременно от Международната агенция за атомна енергия увериха, че няма непосредствена опасност. 

По-рано украинските власти заявиха, че нивата на радиация са в рамките на нормалното, а руските сили започнаха да изграждат система за противовъздушна отбрана в района на централата.